Edukacijski alati

Edukacijski alati za učenje početnog programiranja u ponudi Smartplay.hr posebno su namijenjeni djeci predškolskog i najranijeg školskog uzrasta za uvođenje u osnove programiranja kroz igru.

Posebnu vrijednost ovih alata vidim u vrlo dobro osmišljenom načinu da se dijete kroz manipulaciju pločicama (za najmlađe Cubetto (3g.+), za nešto starije Osmo Coding (5g.+) koje simuliraju naredbe u programiranju, vrlo rano, na primjeren način, upoznaje s onim što će kasnije savladati klikom miša u programiranju. (npr. na Hour of Code-u)

Zatim, upotrebom papira i flomastera kao alata za programski jezik boja, omogućuje se djeci logična nadogradnja same igre djeteta u vrijedan obrazovni proces kao uvod najmlađih u svijet kodiranja bez upotrebe ekrana uz mali robotić Ozobot(6g.+). Za malo starije uzraste, programiranje Ozobota nadograđujemo uz programski jezik Blockly na ekranu laptopa ili tableta.

Kao razvojni psiholog smatram da su ovi edukativni alati iznimno poticajni kao priprema za informacijsku pismenost  djece koju smatramo “digitalnom generacijom” i vrlo primjereni njihovim razvojnim potrebama i mogućnostima a kao obrazovna specijalistica za darovite smatram ih izazovnim za poticanje sposobnosti darovite djece kroz poticanje prostorne i apstraktne inteligencije, logike i kombinatorike, vještine rada u sekvencama kao početka slijeđenja “dijagrama toka” u programiranju i sl.

Jasna Cvetković Lay
dipl.psiholog, obrazovna specijalistica za darovite
Centar za poticanje darovitosti djeteta – Bistrić

http://www.bistric.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *